Luomua ja luontoviisautta

Hiljaista on pitänyt ja siihen on syynsä, hyvä sellainen. Olemme aloittaneet koulunkäynnin jonka tuloksena isäntä valmistuu luonnonvaratuottajaksi ja emäntä luonto- ja ympäristöneuvojaksi. Tutkimme viljavuusnäytteitä, sopivia viljelykasveja ja pohdimme mikä sopisi meille.

Oma samanistinen maailmankatsomuksemme tai luontoviisaus, sana joka paremmin kuvaa elämäntapaamme, luo raamit minkä sisällä haluamme kulkea. Luomua tietenkin! Luomutuotanto vaatii kiertoviljelyä ja onkin mietittävä millaista maata meillä on, kuinka paljon ja mitkä kasvit maillamme viihtyvät. Suhteellisen pieni viljelyala asettaa omat rajoitteensa. On mietittävä millaisilla kasveilla saadaan paras mahdollinen tuotto, millaista kalustoa meillä jo on ja minkälaisille kasveille se riittää. Koska keinotekoisia lannoitteita ei saa eikä haluta käyttää on löydettävä paskaa…. juu u sitä itseään! Parhaansa tilan omat villavat yrittävät mutta urakka on liian suuri.

Rajansa kaikella, myös lampaan papanoilla! Uskotko!

Tiedonjano ja työmäärä on valtava kuten jokainen varmaan arvaa. Osa teistä tietää viljeltyään ja byrokratian syövereissä tarvottuaan ettei ole helppo tie.  Suunnittelemme maillamme sijaitsevan suon ennallistamista samalla kun lampaat jatkavat omaa työtään laiduntamalla yhden perinnebiotoopin parissa.

Perinteisiä heinäseipäitä auringonlaskun aikaan. Taustalla Pettämä-järvi.

Ajoittain sydänalaa kylmää, mutta toisaalta meillä ei juurikaan ole vaihtoehtoja polullamme. Näin me haluamme elää, omavaraisena, puhtaalla ruualla. Tarjota osaltamme puhdasta ruokaa toisillekin joille puhtaus ja lähellä tuotettu on tärkeitä kriteereitä. Yhteistyössä luonnon kanssa, toinen toistamme kunnioittaen. Jatkossa kurssitarjontakin laajenee enemmän puhtaan ravinnon, luonnonmateriaalien ja luonnontuntemuksen suuntaan.

Perinnebiotooppeja on muuten mahdollista päästä itsekin luomaan vaikka talkoissa heinätöiden aikaan. Jos kiinnostaa niin laitahan viestiä jotta tiedämme vinkata, kun aika on. Ruoka ja kahvi tarjotaan mutta mitään luxusta ei ole luvassa vaan kovaa, rehellistä työtä.