Parisuhdeseksi

Tieteen kuvalehden artikkeli parisuhdeseksin historiasta pisti miettimään asiaa hiukan enemmän.

Tuohon mustasukkaisuuden aikakauden alkamisen ajankohtaan on pakko esittää oma näkemys, kun olen tuosta joskus aikanaan jotain lukenut.

Muistaakseni tekstissä kerrottiin jotakuinkin seuraavaa: Vielä tiiviisti eläneissä kyläyhteisöissä nykyisten pohjoismaiden alueella (joista pari esimerkkiä) tuo oli ainakin osittain hyväksyttyä.
Viikinki ja muissa soturikansoissa joissa miesväki oli pitkään poissa (näissä vallitsi hyvin pitkälti matriarkaalinen hierarkia kylissä) yhtäjaksoisesti, oli täysin hyväksyttyä naisen pitää “pedinlämmittäjää” joka suojeli pakkaselta ja muilta ulkopuolisilta uhkilta kuten muilta ryösteleviltä kansoilta miesväen poissaollessa.

Kyllä, luitte aivan oikein: naiset johtivat kylää, eikä sillä, kenen poika kukin oli, ollut mitään merkitystä vaan sukulinjat laskettiin aina äidin mukaan. Elokuvamaailma on tästäkin antanut aivan väärän kuvan.
– Toinen elämäntapa joka on käsittääkseni ollut suomessakin käytössä, oli sellainen jossa kylä eli yhtenä asutusryppäänä aitojen suojassa ja oli tavallaan yhtä perhettä kaikki. Seksi oli aikalailla vapaata kaikkien kesken.

Mitä tällä sitten ajettiin takaa? Ensinnäkin se korosti yhteenkuuluvuutta ja toisekseen se takasi kaikkien lasten tasapuolisen kohtelun niin ravinnon kuin suojankin suhteen, kukaan mies kun ei tiennyt kuka lapsista oli oikeasti hänen. Yksikään mies ei myöskään joutunut ulkopuoliseksi tai silmätikuksi jos ei voinut saada lapsia, tuota kun ei mistään voinut tietää. Suomenkin alueella tämä muuttui kylien suuretessa pikkuhiljaa monogamisempaan suuntaan, seksi oli vapaata enää vain suurempien juhlien kuten kekrin ja ukonvakkojen aikaan. Ehkä juuri siksi koska ne olivat osa pakanallista elämäntapaa, juominen ja seksi lasketaan kristillisessä piirissä irstailuksi?.

Mielenkiintoista olisi saada jotain faktatietoa, siitä kuinka paljon tapojen muuttumiseen on vaikuttanut:
a) Asumismuoto ja -paikka
b) Uskonnon/maailmankatsomuksen antamat elämänohjeet
c) Sukupuolitautien pelko ja leviämistavan tuntemus