Kannustyöpaja

”Kannuksen välityksellä olen yhteydessä esivanhempien pitkään ketjuun, aina syntyjen alkuhämärään. Heilläkin on ollut soitin, kannus, rumpu, hyvin samanlainen kuin tämä tässä. Hekin ovat tienneet esivanhempien ketjun johtavan syntyihin syviin ja tehneet tiedoistaan lauluja, joita on sitten laulettu sukupolvesta toiseen, ettei kukaan unohtaisi. Vaikka kaikki muu muuttuisi ja vaihtuisi toiseksi, tieto alkusidoksestamme luontoon ja esivanhempiemme viisauteen tulisi säilyttää aina, kaikkina aikoina.”

         (Samaani Johannes Setälä)

 

Kannustyöpaja on koko viikonlopun kestävä tapahtuma, jossa voit synnyttää itsellesi oman kannuksen.

Kannuksen synnyttäminen on prosessi jossa oman rummun synnyttäminen aloitetaan kääntämällä mänty- tai haapapäreestä kehä. Kehä liitetään ja viimeistellään, jonka jälkeen sen päälle pingotetaan nahka jonka voi halutessaan värjätä luonnonväreillä.

Kukkavuoressa kannukset tehdään ns. ympärisitomalla. Se tarkoittaa ettei nahkaa kiinnitetä kehään, vaan se sidotaan rummun takapuolelta nahkanauhoilla joko ristikkosidokseksi, erilliseen kahvaan tai sidontakehään. Kahvana käytetään joko metsästä haettavaa puuta tai hirvenluuta. Halutessasi voit tehdä myös kalistimen lähimetsien antimista ja tilan lampaiden villasta.

Kahden päivän aikana perehdymme myös kannuksen historiaan, merkitykseen, käyttötapoihin ja hoitoon.

Rummun synnyttämiseen menee yleensä koko viikonloppu. Ensimmäisen päivän aikana kootaan mahdollisesti tarvittavat lisämateriaalit, kuten kahva ja kalistimen materiaalit, sekä taivutetaan kehä joka liimataan yöksi kuivumaan.

Viimeistään toisen päivän aamuna keitetään mahdolliset värjäysliemet nahoille ja niiden jäähtyessä ja nahkojen pehmitessä/värjäytyessä viimeistellään kehä. Tämän jälkeen nahka pingotetaan paikalleen ja rumpu on kuivamista vaille soittokunnossa. Voimme myös antaa neuvoja mikäli haluat kuvioida rumpuasi.

Myöhemmin voidaan järjestää halukkaille työpajalaisille vihkipäiviä, joiden aikana käyttöön otetut, tarkoituksensa ja haltijansa löytäneet rummut vihitään varsinaisiksi kannuksiksi omassa erikseen järjestettävässä seremoniassa.

Kannustyöpajan hinta on 250€ kahdelta päivältä. Hinta sisältää lämpimän ruuan kumpanakin päivänä, sekä yöpymispaikan ja puuroaamiaisen.

Muita kustannuksia tulee rumpunahasta, (Yhteistilaus, ohjeet alempana.) sekä mahdollisesta luukahvasta (Hirven jalan putkiluu, noin 30€). Kehälauta ja luonnosta noudettavat tarvikkeet kuuluvat hintaan. Mikäli haluat rumpusi nahkaan jonkin tietyn värin ja neuvoja sen saavuttamiseen, kannattaa ottaa yhteyttä ajoissa ja keskustella vaihtoehdoista. Joidenkin tummien luonnonvärien liotusaika voi olla jopa viikkoja.

Ilmoittaudu mukaan kurssille viimeistään edeltävän viikon maanantaina: kukkavuorentie@gmail.com ja/tai 041-517 0008. Ilmoitathan samalla mahdollisista rajoitteista ruokailun suhteen.

Alentaaksemme toimituskuluja ja saatavuuden varmistamiseksi tilaamme nahat suoraan Kukkavuoreen kimppatilauksena kunhan kurssin pito on varmistunut (vähintään 2 ilmoittautunutta), joten nahan hinta 80€ pitää olla maksettu Kukkavuoren tilille kurssia edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä.

Kurssimaksu (250€) tulisi olla maksettu viimeistään kurssia edeltävänä päivänä Kukkavuoren tilille FI81 3636 3010 0615 47 (Kukkavuori), viestikenttään: Kannus 2018. Myös käteis-/korttimaksu paikanpäälle saavuttaessa käy sovittaessa.